Напишете дума/думи за търсене

Що е то козметика с антиоксиданти?

Вредните навици ни носят прелестно удоволствие, но за зла беда нанасят вреда на кожата. В борбата срещу тях обаче имаме съюзници – козметичните продукти с антиоксиданти. Какво трябва да знаете за компонентите и защо са необходими?

Радикали на свобода

За свободни радикали започва да се говори още през 70-те години на миналия век, когато се установява, че именно те са виновни за преждевременното състаряване на кожата. Представляват неустойчиви молекули на кислорода, със свободни електрони. За да оцелеят, подобно на истински мошеници, те крадат електрони от здрави клетки, като разкъсват връзката между тях и ги повреждат. Сред щетите, освен бръчките, са и по-сериозни заболявания като дерматити, псориазис, нарушена пигментация. За образуването на свободни радикали съдейства преди всичко начинът ни на живот. Сред водещите причини са: злоупотреба със сладки храни, стрес и пушене, въздействието на слънчевите лъчи.

Как работят антиоксидантите?

Добрата новина е, че природата е помислила за всичко и е заложила в организма ни бойци срещу свободните радикали, които учените наричат антиоксиданти. Тези агенти обезвреждат свободните радикали, неутрализират електрическия им заряд и им пречат да „крадат” електрони от потенциалните си жертви. За съжаление с напредването на възрастта и заради замърсената природа и вредните ни навици армията антиоксиданти, дарена ни от природата, губи ценни войници. За тази цел антиоксидантите отдавна и успешно се внедряват в козметичните продукти, при това не само в тези за кожата (кремове, маски, серуми, лосиони), но в шампоани и декоративни линии. Имайте предвид, че в козметиката с антиоксиданти е нужно да присъстват и консерванти, които да защитят компонентите от окисляване.

Отличниците

В козметиката с антиоксиданти по правило се добавят цели групи полезни съставки. Колкото повече са те, толкова по-бързо ще се справят с действието на свободните радикали. Има няколко основни класа антиоксиданти, които може да получите не само от козметичните продукти, но и от храната.

Витамин С. Известен е също като аскорбинова киселина. Повишава изработването на колаген, облекчава възпаленията, укрепва естествената бариера срещу слънцето. Съдържа се в най-големи количества в цитрусите и лука.

Витамин Е. Помага за възстановяването на клетките, повишава имунитета и тонуса. Ще го откриете в пшеничния зародиш, ядките, авокадото.

Витамин А и производните му се явяват „златните” съставки на всички антиейдж средства. Може да го срещнете в продуктите под названието ретинол. В по-големи дози може да предизвика зачервявания и лющене на кожата, затова е добре да се започне с ниски дози. Съдържа се в морковите, сладките картофи, кайсиите, зелето, ряпата.

Селен. Мощен минерал, който защитава от слънцето, хидратира, успокоява, облекчава кожните раздразнения. Богати на селен са пшеницата, бобовите растения, морските продукти, яйцата.

Коензим Q10. Бори се със свободните радикали, стимулира изработката на колаген и намалява щетите от UV лъчите.

Колкото повече, толкова по-добре

Екстракт от гроздови семки. Често срещан компонент в козметиката за зряла кожа заради силните си антиоксидантни свойства.

Каротиноиди. Полезни за ускоряване на заздравяването на рани, отстраняват сухотата и лющенето на кожата, защитават вредното UV въздействие.

Зелен чай. Богат е на полифеноли (мощни антиокксиданти), които помагат на кожата да се защити от свободните радикали на ДНК ниво; предотвратяват разрушаването на колагена.

Гинко билоба. Укрепва съдовете, успокоява възпаленията, повишава еластичността, повишава скоростта на обновление на кожните клетки.

Важно!

Антиоксидантите помагат да предотвратите остаряването на кожата, но не избавят от вече наличните бръчки. Затова ги комбинирайте с козметика с пептиди, растителни екстракти и с UV фактор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X