Начало
НачалоЗдравни новиниАнтиоксидантите намаляват болката и оксидативния стрес при хроничен панкреатит
Антиоксидантите намаляват болката и оксидативния стрес при хроничен панкреатит 09 януари 2009

Приемането на антиоксиданти ефективно намалява болката и оксидативния срез зпри пациенти с хроничен панкреатит, сочат резултатите на плацебо-контролирано, двойно-сляпо проучване, публикувано в Gastroenterology.

Предполага се, че оксидативният срес играе роля в патофизиологията на хроничния панкреатит. Целта на проучването била да се установят ефектите на антиоксидантната суплементация върху болката, оксидативния стрес и антиоксидантния статус при пациенти с хроничен панкреатит (ХП).

За целта пациенти със заболяването били рандомизирани на плацебо или добавки с антиоксидантни в продължение на 6 месеца. Главното клинично събитие за проучването било облекчаването на болката. Вторичните събития били необходимостта от аналгетици и хоспитализация. Измерените маркери за оксидативен стрес били реактивни на тиобарбитурова киселина субстанции и антиоксидантния статус (желязоредуциращата способност на плазмата).

Средната възраст на пациентите била 30.5 години, 86 били мъже, 35 - имали алкохолен ХП, 92 - идиопатичен ХП. От рандомизираните 127 пациенти 56 били в плацебо групата, 71 - в антиоксидантната група. В сравнение с плацебо групата при активната група се наблюдавало по-голямо намаление на 6-я месец в броя на дните с болка на месец (7.4 срещу 3.2)

При антиоксидантната група се наблюдавало и по-голямо намаление на необходимия брой таблетки аналгетик на месец (10.5 срещу 4.4). При 32% от активната група болката изчезнала (13% при плацебо групата).

Авторите на проучването обобщават, че приемането на антиоксидантни е ефективен подход за намаляването на болката и оксидативния стрес при пациенти с хроничен панкреатит. Намаляването на болката било свързано с по-бързо възобновяване на работоспособност и по-малко изгубени работни дни. Ефектът от антиоксидантната терапия се наблюдавал сравнително бързо - още на 3-я месец след започване на лечението.

Не били наблюдавани значителни нежелани реакции, следствие на антиоксидантната терапия. Това може да се дължи на факта, че пациентите може би са имали някакъв дефицит на антиоксиданти.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator