zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антиоксидантите: реални факти и митове



Антиоксидантите: реални факти и митове

В една чаша чай има между 150 и 300 мг антиоксиданти.

здраве.bg

Сред хората все по-широко е разпространено мнението, че антиоксидантите удължават живота и изглаждат бръчките, а и едва ли не лекуват. Те непрекъснато присъстват в кремовете за лице, в много хранителни добавки, в почти всички статии за т.нар. anti-age.

“Историята” на антиоксидантите трябва да започне с кислорода - без него, разбира се, нямаше да има процес на окисляване. Кислородът е силен окислител, химичните реакции с неговото участие са източник на енергия за всички биологични процеси в организма.

Страничен ефект на тези реакции са оксидантите – свободните радикали, на които не достига един електрон. По законите на приподата те се опитват да си набавят това, което не им достига, откъдето могат: ДНК, мазнини, белтъчини, ферменти, които загубили своя електрон също стават агресивни и влизат във вредни за здравето химични връзки. Така постепенно клетката започва да се руши и престава да работи, т.е. в нея настъпва хаос. За да не се случи това свободните радикали трябва навреме да се открият и обезвредят. Именно за това служат антиоксидантите.

Ако свободните радикали по някаква причина станат твърде много и антиоксидантите не могат да се справят с тях, започват и здравословните проблеми. Скоростта на производство на свободни радикали в тялото нараства например при преяждане, когато организмът е принуден да преработва много повече хранителни вещества, отколкото са му необходими.

Антиоксидантите са различни. Ендогенните се изработват в самия организъм (например женските полови органи, коензим Q, ферменти на каталаза и т.н.) Екзогенните постъпват с храната - витамин С, селен, флавоноиди и др.
Такива са фактите. Сега да преминем към митовете:

Мит 1. Антиоксидантите в храната са малко!

Ако се храните с хамбургери и кока кола, това е така. Но ако във вашата храна присъстват пресни плодове и зеленчуци и ако от време на време си позволявате чаша червено вино, няма за какво да се притеснявате. В растенията има много антиоксиданти...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.