Сокът от цитрусовите плодове увеличава ползотворния ефект от зеления чай, казват специалисти. Последният е известен с неговите антиоксидантни свойства. Такива притежават и лимоните, портокалите грейпфрута. Комбинацията има синергичен ефект.

Учени в университета Пърдю са изследвали ефекта на различни сокове и сметани върху катехините, съдържащи се в чая. Именно те са с антиоксидантни свойства. Именно цитрусовите сокове и изобщо витамин С повишава нивото им в чая.

Смята се, че именно на катехините се дължи благотворното влияние на зеления чай. Те редуцират риска от рак, сърдечен инцидент, мозъчен инсулт. Специалистите казва, че катехините са нестабилни в среда с ниска киселинност, каквато е тази в червата. Цитрусовият сок осигурява ниско рН, което осигурява доброто усвояване на катехините. Най-силен ефект има лимонът, казват изследванията.