Gotvach.bg»Статии»Аминокиселини»Липоева киселина

Липоева киселина

AdminAdmin
Администратор
95442k
Липоева киселина

Човешките органи не могат да бъдат максимално ефективни при производството на енергия от въглехидрати или мазнини без помощта на липоева киселина. Тя е хранително вещество, класифицирано също като антиоксидант, което играе пряка роля в защитата на клетките от нанесените от кислорода щети. В допълнение, снабдяването на организма с няколко различни антиоксиданти, включително витамини Е и С, не би било успешно в отсъствието на липоева киселина.

Съществена характеристика на липоевата киселина е способността ѝ да функционира и при водна основа, и в базирана на мазнини среда.

Начинът, по който клетките произвеждат липоева киселина не е съвсем ясен, но се предполага, че тя се получава чрез вземане на два атома на сяра от аминокиселина, наречена метионин и останалата част от химическата структура се получава от мастна киселина, наречена октанова киселина.

Функции на липоева киселина

- Производство на енергия - липоевата киселина намира своето място в края на процеса, наречен гликолиза, при който клетките създават енергия от захар и нишесте;

- Предотвратяване на клетъчни щети - важна роля в това отношение играе антиоксидантната функция на липоевата киселина и способността ѝ да спомага за предотвратяване на кислород-базираните щети на клетките;

- Поддържане снабдяването и с други антиоксиданти – липоевата киселина взаимодейства с водоразтворимиге (витамин С) и мастноразтворимите (витамин Е) вещества и поради това спомага за предотвратяване недостига и на двата вида витамини. Други антиоксиданти като коензим Q, глутатион, и NADH (форма на ниацин) също са зависими от наличието на липоева киселина.

Дефицит на липоева киселина

Функции на Липоева киселина

Тъй като липоевата киселина е в тясно сътрудничество с редица други хранителни вещества и антиоксиданти, е трудно да се определят самостоятелно симптомите на дефицит на тази киселина. Поради това и тези симптоми са свързани със симптомите на дефицит и на тези вещества, а именно - отслабена имунна функция и повишена чувствителност към настинка и други инфекции, проблеми с паметта, намалена мускулна маса, невъзможността за развитие.

Поради това, че липоевата киселина се съдържа в митохондриите (енергийните производствени единици) на животинските клетки, лица, които не ядат животински продукти могат да бъдат с по-висок риск за дефицит на липоева киселина. Вегетарианците, които не ядат зеленолистни зеленчуци, също могат да бъдат подложени на подобен риск, тъй като в тези хлоропластове се съдържа по-голямата част от липоева киселина.

Поради факта, че липоевата киселина предпазва протеините по време на процеса на стареене, по-възрастните хора могат да бъдат изложени на по-голям риск от дефицит.

По същия начин, поради това че липоевата киселина се използва, за да регулира кръвната захар, хората с диабет магат да бъдат с по-голям риск от дефицит.

Хората с лош прием на протеини и особено на сяра-съдържащи аминокиселини са също изложени на по-голям риск, тъй като липоевата киселина получава своите серни атоми от тези сяра-съдържащи аминокиселини.

Тъй като липоевата киселина се абсорбира главно чрез стомаха, лицата със стомашни заболявания или ниска стомашна киселина също могат да бъдат с повишен риск от дефицит.

Странични ефекти от липоевата киселина

Не е изключено да се появят симптоми като гадене или повръщане, стомашно неразположение и диария. Наблюдават се и единични случаи на алергични реакции като обрив по кожата, сърбеж и уртикария. Поради подобреното усвояване на глюкозата може да се получи и спад в нивата на кръвната захар. Може да се наблюдават симптоми, които наподобяват хипогликемията - главоболие, изпотяване, световъртеж и др.

Ползи от липоева киселина

Набавяне на Липоева киселина

Липоевата киселина може да играе важна роля в - превенцията и/или лечението на следните заболявания:

- катаракта;

- синдром на хронична умора;

- хронични мускулната умора;

- диабет;

- глаукома;

- СПИН;

- хипогликемия;

- увреден глюкозен толеранс;

- инсулинова резистентност;

- чернодробни заболявания;

- рак на белия дроб;

- невродегенеративни заболявания при децата;

- радиационни заболявания.

В огромното мнозинство от хранителни добавки липоевата киселина се съдържа под формата на алфа-липоева киселина. След като е във вътрешността на тялото, тази форма на липоевата киселина може да бъде превърната в секунда форма, наречена дихидролипоева киселина или DHLA. Липоевата киселина обикновено се предлага в дози от 25-50 милиграма, като се предполага, че дневния лимит е от 100 милиграма, освен ако изрично не се препоръчва за конкретни заболявания, като например диабет.

Източници на липоева киселина

- Зелени растения, които са с висока концентрация на хлоропласти. Хлоропластите са ключови места за производството на енергия в растенията и изискват липоева киселина за тази дейност. Поради тази причина броколи, спанак и другите зеленолистни зеленчуци са хранителни източници на липоева киселина;

- Животински храни - митохондриите са критичните точки в производството на енергия при животните, както и са основно място за намиране на липоева киселина. Поради тази причина тъкани с много митохондрии (като сърцето, черния дроб, бъбреците и скелетните мускули) са добри места за намиране на липоева киселина.

За повече липоева киселина може да включвате редовно в менюто си:

- салати с рукола;

- песто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest