zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антиоксидантите: наистина имаме нужда от тях



Антиоксидантите: наистина имаме нужда от тях

В доматите се съдържа най-много ликопен, на който се дължи и червеният им цвят.

От витамини А и С до селен, ликопен и Q10.

здраве.bg

Ако поне веднъж сте се интересували от темата за преждевременното остаряване на организма, не може да не сте се сблъскали с термина “свободни радикали” и ползата от антиоксидантите в борбата срещу тях.

Въпреки че по темата се пише и говори много, твърде малко хора все още знаят какво всъщност означава “свободен радикал” – нестабилна молекула кислород, която е “повредена” като следствие от въздействието на фактори като цигарен дим, замърсяване на въздуха, ултравиолетови лъчи, пестициди, радиация емоционален стрес и, колкото и невероятно да звучи твърде много движение.

Нестабилната молекула се нуждае от още един електрон, за да си възвърне здравината. Затова тя започва буквално да бомбардира други молекули, което води до нарушаване и на тяхната цялост и здравина.

Защо са толкова важни и полезни антиоксидантите... Защото те ”даряват” липсващия електрон на свободния радикал и така го правят стабилен и почти напълно безопасен.

Антиоксидантният “коктейл” обикновено включва бета-каротин, витамини С и Е, селен, ликопен, коензим Q10 и лутеин. Многобройни изследвания показват, че антиоксидантите притежават специфични характеристики, които не само помагат да организма на неутрализира свободните радикали, но и да се освободи от тях, като ги изхвърли.

Бета-каротин

Той, както и останалите членове на групата каротиноиди – “предшественици” на витамин А (те преминават именно в него, след като навлязат в тялото).

Традиционно бета-каротинът се свързва с намаляване на риска от катаракт, сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак (например на правото черво, меланома, на пикочния мехур). Изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association, доказва, че естествените каротеноиди, в това число и бета-каротинът (5000 IU), заедно с лутеинът и зеаксантинът, показват ефективност при намаляване на риска и дори за реверсията на макуларната дегенерация (влошаване на зрението), свързана с напредване...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.